Patelnie żeliwne – jak prawidłowo je wyczyścić, zakonserwować i pielęgnować?

Patelnie żeliwne – jak prawidłowo je wyczyścić, zakonserwować i pielęgnować?
Zagłosuj!


Na palcach jednej ręki policzysz naczynia kuchenne, które są długowieczne. Całą dłoń obejmą akcesoria wypalane z żeliwa – patenie, garnki, brytfanny, kociołki, rondle. Dziś bierzemy na warsztat podstawowy oręż każdego szanującego się kucharza – patelnię żeliwną. Jak prawidłowo ją wyczyścić, zakonserwować i pielęgnować? Sprawdź.

Pierwsze czyszczenie patelni żeliwnej

Smażenie na patelni żeliwnej jest bardzo satysfakcjonujące – dania przyrządzone za jej pomocą wyróżnia doskonały smak. Nie warto jednak gotować w nowym, ale brudnym naczyniu – po opuszczeniu linii produkcyjnej zostają w nim niewielkie, czasem niewidoczne dla oczu opiłki. Nie są raczej najlepszym dodatkiem do sosów, mięsa czy ryby ?. Pozbądź się ich jak najszybciej – opłucz patelnię żeliwną pod bieżącą wodą.

Gdy kupiłeś naczynie wyprodukowane z surowego żeliwa, które nie jest pokryte żadną dodatkową ochroną, sprawa nieco się komplikuje. Taki produkt wyczyść za pomocą soli kuchennej – wetrzyj drobinki w patelnię, a następnie przepłucz kilka razy.

Jak wygląda pierwsza impregnacja patelni żeliwnej?

Po czyszczeniu nadszedł czas na impregnację. W tym celu nasmaruj powierzchnię patelni olejem rafinowanym – rzepakowym, słonecznikowym, sojowym, arachidowym lub kokosowym – do wyboru do koloru! Następnie wstaw naczynie do rozgrzanego piekarnika – temperatura w środku powinna sięgać 230 stopni Celsjusza. Po pół godzinie wyjmij patelnię, ostudź i dla pewności powtórz pracę jeszcze dwa razy.

Prawidłowa pielęgnacja patelni żeliwnej – czyszczenie po każdym gotowaniu

Prawidłowa pielęgnacja patelni żeliwnej jest uzależniona od powłoki emaliowanej oraz jej braku. Jeśli naczynie posiada dodatkową ochronę – lekko rozgrzane umyj dokładnie w gorącej wodzie. Gdy posiadasz produkt z surowego żeliwa, pamiętaj, aby nie czyścić go za pomocą silnych detergentów. Zamień je na pastę zrobioną z soli kuchennej – po wyszorowaniu zabrudzeń, odstaw patelnię na suszarkę do naczyń i pokryj olejem rafinowanym.

Podsumowanie

Patelnie żeliwne to trwałe naczynia, które posłużą Ci przez wiele lat – pod warunkiem, że będziesz o nie dbał. Zastosuj się do powyższych rad i sprawa załatwiona. Jeśli szukasz prawie niezniszczalnych naczyń oraz akcesoriów do kuchni, odwiedź sklep Europ24.pl. Zapraszamy!

Dodaj opinię