Jaki garnek do gotowania na parze?

Jaki garnek do gotowania na parze?
4.7 (93.33%) 3 głos[ów]

Wybieramy najlepszy garnek do gotowania na parze

Garnek do gotowania na parze

Zdrowy tryb życia to nie tylko narastający trend, ale także sposób na zgrabną i szczupłą sylwetkę. Gotowanie na parze jest jednym ze sposobów, który może nam pomóc w zdrowym odżywianiu. Używając dobrego garnka parowego możemy przygotowywać mięso i warzywa bez obaw, że te rozpadną się pod wpływem wilgoci i ciepła. Dodatkowo warzywa gotowane na parze zachowują witaminy, czego nie uświadczymy podczas przygotowywania warzyw w wodzie. Przygotowywane na parze potrawy są dietetyczne, lekkostrawne i pozbawione zbędnego tłuszczu powodującego uczucie ciężkości i niestrawności. A więc za pomocą dobrego garnka do gotowania na parze przygotujemy posiłek szybciej i zdrowiej.

Wybór odpowiedniego modelu ma kluczowe znaczenie, dlatego przed zakupem należy dokładnie sprawdzić, jaki garnek do gotowania na parze kupić oraz jakie opinie posiada każde urządzenie. Poniższy poradnik oraz ranking garnków do gotowania na parze pomoże Ci w dokonaniu prawidłowego wyboru.

Garnki do gotowania na parze – ranking

Parowar czy garnek do gotowania na parze?

Różnica pomiędzy parowarem a garnkiem do gotowania na parze polega na tym, że parowar podłączamy do prądu, a garnek stawiamy na kuchence (np. gazowej, elektrycznej, indukcyjnej). Jeżeli naszym celem jest tanie gotowanie potraw na parze, zdecydowanie powinniśmy wybrać dobry garnek. Kolejną zaletą tego typu urządzeń jest fakt, że posiadają one większą pojemność, co pozwoli na jednoczesne przygotowywanie większej ilości jedzenia. To również przekłada się na dużą oszczędność w domowym budżecie.

Garnki do gotowania na parze są nie tylko ekonomiczne, ale także łatwiej utrzymać je w czystości w porównaniu do parowarów. Różnicę odczujemy również podczas samego gotowania, bowiem garnek wystarczy wypełnić wodą, włożyć sitko, warzywa/mięso i postawić na palniku. Bardzo ważne jest również użycie pokrywki, aby wytworzona para nabrała odpowiedniej temperatury.

Jaki typ garnka do gotowania na parze wybrać?

Obecnie w sklepach możemy spotkać kilka typów garnków, różniących się głównie materiałem z jakiego zostały wykonane. Który typ najlepiej wybrać?

Garnki emaliowane – jest to praktycznie najtańszy typ garnka do gotowania na parze, cechujący się różnorodnością wzorów i kolorów. Z racji, iż emalia szybko ulega zniszczeniu podczas gotowania, garnki te znikają z półek sklepowych. Dodatkowo większość modeli posiada metalowe uchwyty, które w szybkim tempie nagrzewają się i uniemożliwiają przestawienie garnka na blat.

Garnki ceramiczne – powłoka ceramiczna jest krucha, dlatego z takim garnkiem należy bardzo ostrożnie się obchodzić. Design ceramicznych garnków do gotowania na parze zachwyca i z pewnością idealnie wpasują się one nie tylko w kuchnię retro, ale także w klasyczny i nowoczesny styl. Ceramika długo trzyma wysoką temperaturę, lecz wpływa to również na większą wagę urządzenia, w porównaniu do garnków ze stali nierdzewnej.

Garnki do gotowania na parze ze stali nierdzewnej – jest to najczęściej spotykany typ garnków dostępnych obecnie w sklepach. Stal jest trwała, wytrzymała a przy tym niewiele waży. Dodatkowym atutem takich garnków jest fakt, że nie utrzymują zapachów, a ich czyszczenie jest banalnie proste.

Garnki szklane do gotowania na parze – wyglądają nowocześnie, bowiem każde danie możemy podejrzeć jeszcze podczas przygotowywania. Podatne są jednak na uszkodzenia – szkoło jest materiałem niezwykle kruchym. Podczas mycia mogą pojawić się również rysy, co szczególnie zaobserwować można podczas próby doczyszczenia osadu z kamienia ze ścianek garnka.

Na co zwrócić uwagę przed zakupem?

Wybór odpowiedniego naczynia do przygotowywania potraw na parze nie jest łatwy. Jest bowiem kilka ważnych elementów, które przez zakupem koniecznie należy sprawdzić:

Pokrywka – musi być wykonana z materiału wysokiej jakości, który nie będzie się nadmiernie nagrzewał. Część garnków wyposażonych jest w pokrywki, które z czasem się topią i odkształcają, dlatego najlepiej wybrać model ze szklaną pokrywą. Szkło powinno być przeźroczyste, aby móc w pełni kontrolować stan przygotowywanej potrawy, bez potrzeby zdejmowania wieka. W każdej pokrywce musi być także otwór, przez który wydostawać się będzie nadmiar pary.

Uchwyty –  dobre uchwyty to podstawa. Materiał z którego uchwyty są wykonane nie może się odkształcać ani topić. Dodatkowo nie mogą się one nadmiernie nagrzewać, gdyż dzięki temu bez problemu zdejmiemy garnek z gazu.

Oprócz tradycyjnych garnków w sklepach możemy znaleźć również elektryczne garnki do gotowania na parze oraz takie, które przygotowane są specjalnie do postawienia na kuchence indukcyjnej. Nowością na rynku są również garnki do gotowania na parze w mikrofalówce, które wykonane są ze specjalnego tworzywa nie zakłócającego pracy urządzenia. Dla bardziej wymagających idealnym rozwiązaniem będzie garnek do gotowania na parze z termometrem, na którym pokazana jest temperatura panująca wewnątrz urządzenia.

Garnek do gotowania na parze – opinie, cena i ranking 2016 / 2017

Powyżej znajdziesz najlepszych producentów z kategorii: garnki do gotowania na parze. W powyższym rankingu znajdziesz takich producentów jak: Tefal, Berghoff, Ambition, Zepter, Olkusz, Hoffner, Luminarc, Pyrex, Gerlach, Florina, Philips, Arcoflam, Pyroflam, Silit. Każdy model uzupełniony został o cenę, opinie oraz parametry techniczne.

Dodaj opinię