Jaką krajalnicę do chleba, sera, wędlin kupić?

Jaką krajalnicę do chleba, sera, wędlin kupić?
4.6 (92%) 5 głos[ów]

Krajalnica – jaką wybrać?

Dobra krajalnica do chleba

Krajalnica do chleba powinna znajdować się w każdym domu, bowiem jest to bardzo uniwersalny sprzęt ułatwiający pracę w kuchni. Krajalnica jest alternatywną dla tradycyjnego noża. Ceny krajalnic nie są wysokie, a pokroimy przy jej pomocy chleb, ser, wędliny, warzywa itp. Bardzo ważne jest, aby przed zakupem sprawdzić zakres regulacji krajalnicy, co umożliwi krojenia zarówno cienkich plasterków jak i grubych pajd chleba.

Krajalnica nie jest skomplikowanych urządzeniem, bowiem składa się ona z obrotowego ostrza i prowadnicy, na której umieszcza się produkty do pokrojenia. Skoro to urządzenie jest takie proste w budowie, czemu jego wybór jest taki trudny? Jaką krajalnicę kupić, aby przez długi czas cieszyć się pokrojonym chlebem, wędlinami, serem i warzywami?

Krajalnice – najlepsze modele

Obrotowy nóż

Ostrze w krajalnicy jest jednym z najważniejszych elementów, bowiem to właśnie za jego pomocą krojone są produkty. Bardzo ważne jest, aby ostrze było ściągane, dzięki czemu w łatwy sposób można je zdemontować i umyć. Kolejną ważną kwestią jest materiał z jakiego wykonano nóż. Większość krajalnicy posiada ostrze wykonane ze stali nierdzewnej, lecz na rynku dostępne są również takie z nożem tytanowym. Profesjonalne, droższe krajalnice posiadają obrotowy nóż wykonany ze stali chromowo-węglowej. Ostrza krajalnicy można podzielić na dwa typy, w zależności od przeznaczenia urządzenia:

  • gładkie – idealnie nadaje się do krojenia wędlin, sera i warzyw. Tego ostrza najczęściej brakuje w zestawie krajalnic domowych, lecz bez problemu można takie dodatkowo dokupić.
  • z ząbkami – uniwersalny nóż w krajalnicy, idealnie nadający się do krojenia chleba. Ząbkowane ostrze jest jednak uniwersalne, więc można nim kroić np. warzywa.

Średnia ostrza w krajalnicach domowych nie ma większego znaczenia. Najczęściej spotykane ostrza mają średnice od 17 do 19 cm. Im większe ostrze, tym większe kawałki można kroić, aczkolwiek w warunkach domowych ostrze o średnicy 17 cm zdecydowanie wystarcza.

Zabezpieczenia

Bardzo ważną kwestią w przypadku krajalnic jest bezpieczeństwo. Obracający się z dużą szybkością nóż tnie wszystko na plasterki, a więc podczas wyboru krajalnicy należy sprawdzić jej zabezpieczenia. Co posiada dobra krajalnica?

  • zabezpieczenie przed przypadkowym włączeniem – jest to jedna z najważniejszych funkcji krajalnicy. Zabezpieczenie to powinno być stosowane we wszystkich modelach. Dzięki temu nóż obraca się jedynie podczas trzymania przycisku, a nie kręci się cały czas.
  • osłona palców – bardzo ważny element zabezpieczenia krajalnic. Ochrania dłonie i palce przed ostrzem. Najczęściej funkcję osłony pełni dociskacz.

Rodzaje krajalnic

Krajalnice coraz częściej pojawiają się w domach, a więc producenci oferują coraz to nowsze rozwiązania. Krajalnice domowe można podzielić na cztery grupy:

  • krajalnice wolnostojące – najczęściej kupowany rodzaj krajalnic domowych. Tego typu urządzania można postawić w dowolnym miejscu w kuchni, dzięki czemu są bardzo praktyczne. Krajalnice wolnostojące składają się z obrotowego noża, podajnika oraz korpusu. Zdecydowana większość modeli dostępnych na rynku umożliwia krojenie najróżniejszych typów żywności jak chleb, warzywa, owoce, wędliny, ser itp.
  • krajalnice do zabudowy – tego typu krajalnice znajdziemy się w kuchniach, gdzie już podczas projektu pomieszczenia zaplanowano instalację krajalnicy. Takie rozwiązanie pozwala na idealne dopasowanie krajalnicy do pozostałych elementów zabudowy kuchni. Krajalnice do zabudowy mogą być montowane w szufladach, szafkach, bądź bezpośrednio na blatach. Cena krajalnic do zabudowy jest jednak nieco wyższa, niż w przypadku tradycyjnych urządzeń.
  • krajalnice elektryczne – do tej grupy możemy zaliczyć zarówno krajalnice wolnostojące jak i krajalnice do zabudowy. Tradycyjnie krajalnice elektryczne przed użyciem należy podłączyć do prądu.
  • krajalnice mechaniczne – idealnie nadają się do krojenia jajek oraz ziemniaków. Tego typu krajalnice zajmują zdecydowanie mniej miejsca niż krajalnice elektryczne. Nie wymagają one podłączenia do prądu, co zwiększa ich mobilność. Krajalnice mechaniczne do idealna alternatywna dla krojenia nożem.

W warunkach domowych zdecydowanie wystarczy krajalnica do 150 zł, lecz na rynku dostępne są również tańsze i droższe, np. do 100, 200, 300, a nawet 400 zł. W zależności od ceny producenci wykorzystują inne materiały do produkcji krajalnic. Dodatkowo cena ma duży wpływ na możliwości krajalnicy, jej trwałość oraz dodatkowe wyposażenie.

Podajnik w krajalnicy

Podajnik w krajalnicy pełni bardzo ważną funkcję. To właśnie na jego powierzchni umieszcza się produkty, które chcemy pokroić. Większość krajalnic posiada przesuwane podajniki, co podnosi komfort podczas krojenia. Przed zakupem krajalnicy należy sprawdzić z jakiego materiału wykonany jest podajnik. Wyróżnić możemy dwa materiały:

  • stal – charakteryzuje się wysoką trwałością, a więc polecany jest szczególnie tam, gdzie często krajalnica jest w użyciu.
  • plastik – krajalnice z plastikowym podajnikiem są tańsze i lżejsze od stalowych. Idealnie sprawdzą się tam, gdzie kroi się małe ilości produktów. Takie podajniki najczęściej montowane są w krajalnicach domowych.

Korpus

Kolejny bardzo ważny element krajalnicy. Od materiału użytego do jego produkcji zależy trwałość całej konstrukcji. Materiały dostępne na rynku:

  • tworzywo sztuczne – charakteryzuje się niską wagą oraz ceną. Krajalnice z korpusem z tworzywa sztucznego idealnie sprawdzą się w warunkach domowych.
  • stal i metal – charakteryzuje się wyższą ceną oraz wagą. Krajalnice ze stalowym korpusem używane są najczęściej w sklepach, restauracjach i innych lokalach. Ze względu na ich wagę, przenoszenie takiego urządzenia może być uciążliwe.

Regulacja pracy

Kolejna bardzo ważna funkcja krajalnicy poprawiająca bezpieczeństwo użytkowania. Z dostępnych na rynku urządzeń możemy wyróżnić:

  • działające bez przerwy – po uruchomieniu ostrze obraca się cały czas, bez potrzeby trzymania przełącznika. Dzięki takiemu rozwiązaniu możemy używać obu dłoni.
  • działające na żądanie – ostrze kręci się tylko wtedy, gdy trzymamy wciśnięty przycisk. Rozwiązanie to zdecydowanie podnosi bezpieczeństwo, szczególnie w przypadku krajalnic domowych.

Grubość krojenia krajalnicy

Przed zakupem krajalnicy należy sprawdzić możliwość regulacji grubości krojenia produktów spożywczych. Od grubości krojenia zależą możliwości jakie może zaoferować nam dane urządzenie. Najczęściej na rynku możemy spotkać krajalnice oferujące zakres krojenia o grubości od 1 do 15 mm. Droższe urządzenia oferują również możliwość ustawienia grubości nawet do 22 mm. Taka regulacja przypadnie szczególnie do gustu koneserom grubych kromek chleba.

Moc krajalnicy

Moc krajalnicy nie ma większego znaczenia w przypadku urządzeń przeznaczonych do użytku domowego. Większość modeli posiada moc w przedziale od 100 do 200 W, co w zupełności wystarcza do pokrojenia chleba, wędlin, sera czy też warzyw.

Design

Wygląd krajalnicy nie jest najistotniejszą kwestią podczas wyboru urządzenia. Warto jednak wybrać krajalnicę tak, aby pasowała do pozostałych elementów wyposażenia kuchni. Na rynku dostępnych jest wiele kolorów krajalnic, w tym białe, czarne i srebrne.

Dodatkowe wyposażenie

Najczęściej spotykane dodatkowe wyposażenie krajalnicy:

  • dociskacz – ułatwia precyzyjne krojenie żywności oraz zdecydowanie podnosi bezpieczeństwo palców i dłoni podczas krojenia.
  • ostrzarka do noża – bardzo przydatny element wyposażenia krajalnicy, dołączany w szczególności do krajalnic z wyciąganym ostrzem.
  • tacka na pokrojoną żywność – praktyczna tacka na której ląduje pokrojona żywność.

Podsumowanie – jaką krajalnicę kupić? Ranking krajalnic 2016 / 2017

Podsumowując, wybór dobrej krajalnicy nie jest prosty, dlatego warto w pierwszej kolejności zapoznać się ze wszystkimi modelami z rankingu oraz porównać ich parametry. Powyżej znajduje się zestawienie najlepszych krajalnic domowych do chleba, sera, wędlin, warzyw i owoców wraz z ceną, opiniami i parametrami technicznymi.

1 opinia o “Jaką krajalnicę do chleba, sera, wędlin kupić?”

  1. Lubie kroić grube kromki chleba i przez długi czas nie mogłem znaleźć krajalnicy o odpowiedniej szerokości. Dopiero jeden modeli krajalnicy zelmer przypadł mi gustu.

Dodaj opinię