Jak gotować w parowarze elektrycznym? [5 PORAD]

5/5 - (1 vote)

Gotowanie na parze to jeden z najzdrowszych sposobów na przyrządzanie potraw. Dzięki tej metodzie gotowania żywność zachowuje o wiele więcej wartości spożywczych w porównaniu do zwykłego gotowania, pieczenia czy smażenia. Do tego podczas przyrządzania na parze unikasz używania tłuszczu. Ale jak prawidłowo korzystać z parowaru elektrycznego i przy jego pomocy tworzyć smaczne, zdrowe posiłki?

Parowar elektryczny

Parowar elektryczny jest prostym urządzeniem, którego obsługa nie powinna nikomu przysparzać problemów. Tradycyjne garnki do gotowania na parze wymagały używania ich na ciągłe gotującej się wodzie, a do tego dawały o wiele mniejsze możliwości regulowania procesu gotowania na parze.

Parowar elektryczny rozwiązuje problem i oferuje wygodne rozwiązanie. Na rynku dostępne są parowary elektryczne z jednym lub kilkoma piętrami, co pozwala na jednorazowo przygotowanie posiłków dla całej rodziny.

Porady – smaczne gotowanie w parowarze elektrycznym!

Nigdy nie używałeś parowaru? A może mimu kilku prób posiłki nie smakują dobrze? Korzystaj z recenzji np. na rankingu parowarów .Mamy dla Ciebie kilka porad, dzięki którym Twoje gotowanie w parowarze elektrycznym stanie się lepsze!

  1. Przygotuj urządzenie do pracy w odpowiedni sposób.

Postępuj zgodnie z instrukcją konkretnego urządzenia i przygotuj je do pracy zgodnie z zaleceniami producenta. Nalej odpowiednią ilość wody i pozwól urządzeniu rozgrzać się odpowiednio długo! Jeśli nie znasz jeszcze dobrze swojego parowaru, dokładni przeczytaj instrukcję – na pewno znajdziesz w niej wskazówki dotyczące prawidłowego użytkowania danego modelu.

  1. Mądrze krój i układaj.

Kiedy gotujesz w parowarze warzywa i mięso, staraj się, aby pojedyncze kawałki czy części były podobnej wielkości. Dzięki temu ugotują się ona w podobnym czasie. Jeśli  nie zastosujesz się do tej porady, to może zdarzyć się, że część produktów nie zostanie ugotowana, a część będzie zbyt mocno rozgotowana. Jeśli jednak nie możesz podzielić jedzenia na podobne kawałki, to staraj się układać mniejsze kawałki na większych – dzięki temu czas ich gotowania powinien być podobny.

Co w sytuacji, kiedy chcemy w parowarze elektrycznym przyrządzić na przykład rybę w całości? Duże kawałki najlepiej umieścić w najniższym koszu parowaru, a mniejsze kawałki, na przykład pokrojone warzywa, na górze. Dodatkowo ułóż produkty żywnościowe tak, aby nie dotykały ścianek urządzenia.

  1. Zadbaj o cyrkulację pary.

Odpowiednia cyrkulacja pary wewnątrz pojemników parowaru elektrycznego jest bardzo ważna – dzięki temu wszystkie składniki będą gotować się równomiernie. Jak poprawić cyrkulację pary? Przede wszystkim staraj się nie przepełniać parowaru, równomiernie rozkładaj składniki na wszystkich piętrach, staraj się też kroić jedzenie na mniejsze kawałki.

  1. Z soli korzystaj przed podaniem.

Wiele osób skarży się, że ugotowane na parze potrawy nie mają smaku – zwykle jest to kwestia braku soli. W przypadku parowaru jedzenie solić należy nie przed czy w trakcie gotowania, ale przed podaniem!

  1. Nie korzystaj z zamrożonych składników.

Zamrożone mięso należy najpierw rozmrozić, dopiero wtedy może trafić do parowaru. Jeśli składniki będą zamrożone, to wydłuży się znacznie ich czas przygotowania, a dodatkowo  przeciekać mogą soki, które zepsuć mogą smak produktów znajdujących się na niższych piętrach.

Dodaj opinię