Domowa szynka dla dzieci z szynkowara

Rate this post

Wieprzowina, a w szczególności szynka stanowi niezwykłe bogate źródło składników odżywczych, w tym pełnowartościowego białka, witamin z grupy B oraz żelaza niezbędnego dla prawidłowego wzrostu i rozwoju najmłodszych. Niestety większość popularnych wędlin sklepowych zawiera stosunkowo mało mięsa, które zastępowane jest sztucznymi barwnikami i konserwantami, które choć dużo tańsze niż mięso, nie są obojętne dla zdrowia dziecka. Czym więc zastąpić sklepową szynkę na kanapki? Świetną alternatywą może okazać się domowa szynka dla dzieci z szynkowara, która z całą pewnością zachwyci nawet największego niejadka (oraz jego rodziców).

Domowa szynka dla dzieci z szynkowara – pełnowartościowy dodatek do kanapki

Szynka przygotowana w zaciszu własnego domu może okazać się niezwykle smacznym, a jednocześnie pełnowartościowym dodatkiem do codziennego śniadania czy kanapki do szkoły i pracy. Jednak wiele godzin marynowania oraz skomplikowany proces pieczenia potrafi odstraszyć od jej przygotowania nawet najlepszych kucharzy. W takim przypadku warto zaopatrzyć się w najlepszy szynkowar, który nie tylko znacznie ułatw sam proces przygotowania wędliny, ale również zadba o niesamowity smak i aromat gotowego przysmaku. Co najważniejsze przygotowując domową szynkę dla dzieci z szynkowara nie ma konieczności ciągłego doglądania parzonej wędliny – wystarczy tylko wrzucić mięso i czekać, aż domowy specjał zrobi się sam. Dzięki użyciu tego urządzenia przyrządzenie w 100% naturalnej szynki bez konserwantów nie stanowi już żadnego problemu, a każdy, nawet najgorszy kucharz może cieszyć się domową i smaczną wędliną dla siebie i najmłodszych smakoszów.

Jak przyrządzić szynkę w szynkowarze? – najprostszy sposób dla kulinarnych laików

Sam proces przyrządzania domowej szynki dla dzieci z szynkowara należy rozpocząć od wyboru mięsa – szynki, która następnie zostanie zamarynowana w specjalnej marynacie. W przypadku diety najmłodszych najlepszym wyborem będzie ta o jak najmniejszej ilości tłuszczu – zawiera ona mało kalorii oraz bardzo dużo składników odżywczych i cennych witamin, które uczynią zwykłe śniadanie jeszcze zdrowszym i bardziej wartościowym. Następnie wybrana już szynka powinna zostać umieszczona w marynacie, najczęściej złożonej z oliwy i przypraw. To właśnie ziołowa marynata nada mięsu niezwykły smak i sprawi, że kanapki nie będą już lądowały w koszu, ale prosto do żołądka pociech. Po doprawieniu szynka może trafić do maszyny, gdzie zostanie dokładnie ściśnięta i podgrzana na około 2 godziny. Po dość długim procesie parzenia oraz 24 – godzinnego leżakowania szynka może spokojnie wylądować na kanapce, a kanapka w plecaku malucha – oczywiście jeśli cokolwiek zostanie na następny dzień.

Dodaj opinię