Garnki są bardzo ważnym elementem wyposażenia w każdej kuchni. Właśnie dlatego ich wybór powinien być przemyślany. Do najbardziej popularnych modeli należą obecnie garnki ze stali nierdzewnej i z aluminium. Wiele osób zastanawia się nad tym, które będą lepszym wyborem. Poniższy artykuł rozwieje wszelkie wątpliwości i pomoże wybrać najbardziej odpowiednie garnki.
Garnki aluminiowe – cechy
Aluminiowe garnki mają wiele zalet. Do najważniejszych można zaliczyć między innymi bardzo dobre przewodzenie ciepła. Garnki bardzo szybko się nagrzewają, a temperatura świetnie rozprowadza się po całej powierzchni naczynia. Sprawia to, że czas przygotowania potrawy zostaje znacząco skrócony. Kolejną zaletą jest waga garnków. Niewielka masa sprawia, że bez problemu można przenosić garnki. Warto kupować modele, które są powleczone tytanową, teflonową lub ceramiczną powłoką. Jest ona odpowiedzialna za nieprzywieranie potraw do dna, a dodatkowo zabezpiecza naczynie przed uszkodzeniami mechanicznymi. Ważną cechą jest możliwość mycia garnków w zmywarce.
Ogromnym walorem tego rodzaju garnków jest dodatkowo ich niewygórowana cena. W porównaniu do innych modeli komplety garnków aluminiowych są dużo tańsze.
Niestety garnki aluminiowe tak szybko, jak się nagrzewają, tak szybko tracą temperaturę. Właśnie dlatego przygotowane w nich potrawy powinny być szybko podane, by nie zdążyły stracić ciepła. Trzeba również pamiętać o tym, by nie przygotowywać w nich kwaśnych potraw, takich jak na przykład kapuśniak lub bigos. Kwasy zawarte w tych daniach wzmagają wydzielanie szkodliwych substancji zawartych w garnkach.
Garnki ze stali nierdzewnej – cechy
Garnki ze stali nierdzewnej słyną ze swojej trwałości. Trudno je zarysować, a do tego nie ulegają korozji, dlatego solidny komplet może posłużyć nam przez wiele lat. W przeciwieństwie do modeli wykonanych z aluminium, garnki stalowe nie wchodzą w reakcje z żywnością, w związku z czym są bardzo bezpieczne. Równomierne rozprowadzenie temperatury sprawi z kolei, że potrawy nie będą przypalać się w jednym miejscu. Warto podkreślić również ich odporność na wysokie i niskie temperatury, dzięki temu można w nich przygotować potrawę, a potem bezpiecznie przechowywać ją w lodówce lub zamrażarce. Z kolei uniwersalny wygląd sprawi, że sprawdzą się w każdej kuchni.
Należy jednak uważać na dłuższe przechowywanie dań w garnkach wykonanych ze stali nierdzewnej. Po dłuższym czasie mogą one nabrać metalicznego posmaku. Stalowe modele są również dosyć ciężkie, co może stanowić zaletę, bo naczynie będzie stabilnie stało na kuchence.