Gotowanie jest jedną z podstawowych czynności jakie wykonujemy każdego dnia. Nawet osoby, które zazwyczaj jadają poza domem, czasem muszą coś podgrzać. Nie można się więc dziwić, że w większości gospodarstw domowych w kuchni nie może zabraknąć płyty grzewczej. Jest ona niezbędna do codziennego funkcjonowania. Podczas wyposażania mieszkania w sprzęty AGD pojawia się pytanie: czy warto wybrać płytę indukcyjną?
Płyta indukcyjna – opis
Płyta indukcyjna to najczęstszy wybór w nowo powstających budynkach. Nie ma się co dziwić, jest to bardzo nowoczesne rozwiązanie i posiada wiele zalet. Źródłem ciepła w przypadku płyt indukcyjnych jest pole magnetyczne, które powstaje po zamianie energii elektrycznej w ciepło. Warto zwrócić uwagę na fakt, że w przypadku płyty indukcyjnej nagrzewa się jedynie dno garnka, co powoduje niższe zużycie energii i mniejszą utratę ciepła niż w przypadku klasycznej płyty gazowej. Do gotowania na takiej płycie niezbędne są specjalne naczynia, które można zakupić w różnych rozmiarach. Najprostszym testem jest przyłożenie magnesu do dna naczynia jeśli magnes złapie to na 99% płyta będzie współpracować np. z taką patelnią. Na rynku istnieją również modele, które specjalnie dopasowują wielkość pola grzewczego do rozmiaru garnka, np. płyta indukcyjna 60 cm EIV634. Funkcja ta znacząco ułatwia gotowanie i pozwala zapomnieć o konieczności dobrania odpowiedniego garnka do rozmiaru pola grzewczego.
Zalety indukcji
Główną z przyczyn montowania płyn indukcyjnych są kwestie bezpieczeństwa. W tym przypadku nie mamy do czynienia z ogniem w żadnej postaci, co znacząco zmniejsza niebezpieczeństwo związane np. z pożarem. Dodatkowo, gdy garnek zostanie zdjęty z płyty to automatycznie prąd przestaje do niej dopływać, co jest dużym atutem dla osób lubiących zapominać o włączonym gazie. Rodziny z dziećmi również powinny postawić na indukcję, ze względu na fakt, że zawsze jest ona chłodna w dotyku (oczywiście poza miejscem, które może nabrać temperatury od nagrzanego garnka). Znika więc niebezpieczeństwo poparzenia poprzez dotknięcie gorących elementów kuchenki. Gotowanie przy użyciu płyty indukcyjnej jest szybsze i efektywniejsze, co pozwala na zaoszczędzenie czasu. Dużo łatwiej utrzymać taką kuchnię w czystości, ze względu na brak zakamarków i nierównych powierzchni.
Na co zwrócić uwagę przy zakupie płyty indukcyjnej:
- wymiary – powinny być dostosowane do rozmiarów posiadanego blatu,
- moc – im większa, tym gotowanie staje się szybsze i bardziej wydajne,
- ilość pól grzewczych – należy dostosować ją do częstotliwości i intensywności gotowania oraz do ilości domowników,
wykonanie – materiał powinien być trwały i odporny na uszkodzenia.
Więcej informacji o znajdziesz na stronie https://sklep.centrumagd.com oraz na kanale YT CentrumAGD.com gdzie zamieszczone są recenzje sprzętu kuchennego